ERGONOMİ

Ergonomi: Ergonominin literatüre girmiş bir çok tanımı mevcuttur. Bizim için önemli olan iş ortamı olduğundan dolayı basit bir tanımla;

Ergonomi: İşin insana, insanın işe olan uyumudur.

Ergonomi esas itibariyle işyerinin çalışana uydurulmasıdır Sanayileşme ile birlikte kullanılan makineler kadar insan da önemli bir üretim faktörüdür. Bu nedenle iş hayatında uygun koşullar ile sağlanacak çalışma ortamları, iş veriminin artması için oldukça önemlidir.

Kayseri iş sağlığı ve güvenliği firması olarak İNOVA OSGB, ergonomi biliminin temelini iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri kapsamında çalışanlara ve işverenlere aktarmaktadır.

ERGONOMİNİN AMAÇLARI

Çalışanın iş ortamında sağlık ve güvenlik içinde çalışmasını sağlamak

İşin, insanın antropometrik ölçülerine, beden gücüne ve kişisel özelliklerine uygun tasalanmasını sağlamak

Her türlü alet, makine, araç ve donanımın insan nitelikleri ile bağdaşacak şekilde tasarlanmasını sağlamak

Psikososyal açıdan olumlu iş ortamının oluşmasını sağlamaktır.

Bu amaçlardan da anlaşılacağı gibi ergonomi tıp, mimarlık, mühendislik, sosyoloji, psikoloji ve fizyoloji gibi birçok bilim alanından yararlanır.

ÇALIŞMA ORTAMLARINDA ERGONOMİK RİSK ETMENLERİ

Fiziksel etmenler: Düşük sıcaklık, Vibrasyon, Yinelenen ya da sürekli yapılan iş Aşırı kuvvet, Belirli prosedür doğrultusunda çalışmak, Lokalize mekanik temas baskıları

Biyolojik etmenler: vücut boyutları ve yetenekleri, fizyolojik süreçler, çalışan insanların fiziksel rahatlıkları ve beden yeteneklerini maksimum düzeyde kullanabilmeleri, kullandıkları malzemeler, çalışma yüzeyleri ve hacimlerinin kendi boyutları ile uygun olmasına bağlıdır. Eğer antropometrik koşullardan yararlanılmaz ise, kas- iskelet sistem hastalıkları ve yorgunluk ortaya çıkar.

Psikolojik etmenler: Mental iş yükü, bilgi işleme, eğitim süreçlerinde uygunsuzluklar

İş etmenleri: Zaman- hız etkileşiminin işin gereksinimleri bakımından rolü, iş tasarımı, yinelenen ve sürekli çalışma, zorlu çalışma, duruş biçimine bağlı stresler, lokalize mekanik stresler

Örgütsel etmenler: İşyerinde kullanılan yönetim biçimleri

ERGONOMİK RİSK YÖNETİMİ

Ergonomik ihtiyaçlar belirlenir. Olası çözümleri araştırılır ve sonuçları belirlenir. Etkilenecek olan çalışanlar ile gerekli olan iletişim sağlanır. Durum analizi raporu oluşturulur.

Toplanan veriler değerlendirilir. Ergonomik hedefler belirlenir. Bu hedefe ulaşabilmek için program ve stratejiler geliştirilir. Gerekli bilgi için Kayseri’ de iş sağlığı ve güvenliği firmamız İNOVA OSGB ile görüşme sağlanmalıdır.

Ergonomik çözümler belirlenir. Çözümler uygulanır. Çalışanlara eğitimler verilir. Çalışanlardan geri dönüşler alınarak ergonomik çözümlerin uygunluğu değerlendirilir.