İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE İLK YARDIM ÖRGÜTLENMESİ

İlkyardım, herhangi bir kaza veya hastalık durumunda sağlık profesyonelleri olay yerine gelinceye kadar olay yerinde bulunanların hasta veya kazazedeye yaptığı uygulamalardır. Bu uygulamalar herhangi bir ilaç veya tıbbi ekipman kullanmadan yapılır. Amaç hasta veya kazazedenin durumunun iyileşmesini sağlamak, bulunduğu durumun kötüye gidişatını engellemektir ve yaşamsal fonksiyonların devamlılığını sağlamaktır.

Tüm işyerlerinde, tehlike sınıfı ne olursa olsun, çeşitli kaza ve yaralanmaların yaşanma olasılığından söz etmek mümkündür. Elektrik çarpması, organ kopmaları, yüksekten düşme, kanamalar ve yanıklar işyerlerinde sık karşılaşabileceğimiz kazalar arasında sıralanabilir. İşyerlerinde kaza olduğunda tıbbi acil yardım hizmetleri gelene kadar geçen sürenin yaşamsal açıdan oldukça önemli olacağı durumlar olabilir. Bu nedenle tüm işyerlerinde ilkyardım organizasyonu yapılmalıdır.

İşyerinde ilkyardımla ilgili düzenlemeleri yapmak işverenin yasal sorumluluğudur. İşveren işyerinde çalışanların yaralanması veya hastalanması halinde ilk yardım hizmetini uygun koşullarda ve yeterli düzeyde verilmesini sağlayacak ekipman ve personeli sağlamak zorundadır.

Kritik zamanlarda yapılacak doğru ve basit müdahaleler çalışanın hayatta kalma ve az hasarla sağlığına kavuşmasına yardımcı olur.

Kayseri iş sağlığı ve güvenliği firması olarak İNOVA OSGB, ilk yardım eğitimi konusunda sizlere yardımcı olmaktadır.

İşyerinde İlkyardım Organizasyonunda İhtiyaçların Belirlenmesi:

İşyerinde ilkyardımla ilgili çalışmaları planlarken her çalışma alanının koşullarına uygun ilkyardım gereksinimleri önceden belirlenmelidir ve bu gereksinimler belirlenirken bazı hususlar göz önünde bulundurulur:

İşyeri Riskleri: İşyerinde ilk yardım organizasyonunda planlama yapılırken işin yapısı ön planda tutulur. İşyerine göre belirli sayıda ilk yardımcı personel, ilk yardım ekipmanı ve malzeme gereksinimlerine ihtiyaç vardır.

Ülkemizde her 20 çalışandan en az birinin ilk yardımcı olması, ağır ve yüksek riskli işler için 10 çalışandan en az birinin ilk yardım uygulama beceresine sahip olması gerekmektedir.

İşyerinin Büyüklüğü: İşyeri tek bir binada yerleşimli veya geniş bir sahada farklı binalarda bulunabilir ya da büyük bir iş merkezinin farklı katlarında yer alabilir. Bu durumda her bir bina ya da kat için ayrı ilkyardımcı personel olması sağlanmalı, ekipman ve malzeme ayrı hazırlanmalıdır.

İşyerinin Kazalar Açısından Geçmişi: İşyerinde ilkyardım gereksinimlerini belirlerken geçmişte görülmüş kazaların sayısının, sıklığının, nedenlerinin ve sonuçlarının incelenmesi ilkyardım organizasyonun planlanmasında kolaylık sağlar. İlkyardım için hangi ekipman ve malzemelerin bulunacağı ya da ilkyardımcının hangi alanlardan öncelikle sorumlu olacağı kolaylıkla belirlenir.

İş Gücünün Yapısı ve Dağılımı: Belirlenecek olan organizasyonun ve ilkyardımın düzeyi çalışanların vardiya usulü veya tek başına çalışıp çalışmadığına göre değişir. Ayrıca çalışanlar arasına engelli çalışanlar, genç işçiler, çırak veya stajyerler olup olmadığı gözden geçirilmeli, acil durumlarda binaların tahliye edilmesi söz konusu olduğunda tahliye sırasında özel gözetilmesi gereken ya da refakat ihtiyacı olan çalışanlar olabileceği dikkate alınmalıdır ve planlamada göz önünde bulundurulmalıdır.

İşyerinin Lokalizasyonu: Acil tıp hizmetlerine uzak sahalarda bulunan işyerlerinde hasta ya da kazazedelerin uygun taşınmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.

İşyerinin Haberleşme İmkanları: İşyerinin dahili telefonlarının, acil çağrılar için ayrılmış özel telefonlarının olup olmaması, telsiz sisteminin harici ya da dahili kullanımı gözden geçirilmeli ve varsa acil durumlarda bunlardan nasıl yararlanılabileceği, yoksa bunların nasıl geliştirilebileceğinin planlanması yapılmalıdır.

Uzakta ve Yalnız Çalışan İşlerin Varlığı: İşletmede yalnız çalışan veya tek başına sahaya giden işçiler varsa, bu işçilerin herhangi bir kaza veya hastalanma durumunda kendi kendine ilkyardım uygulayabilmeleri için temel ilk yardım eğitimini almış olmaları gerekir. Ayrıca bu işçilerin yanlarında ilkyardım malzemeleri bulundurmaları ve yardım isteyebilmek için bireysel iletişim araçlarıyla donatılmış olmaları önemlidir.

Farklı İşverenlerce Paylaşılmış İşin Yapıldığı Yerler: İşyerinde farklı işverene bağlı çalışan işçiler bulunabilir. İşverenler ilkyardım organizasyonuyla ilgili düzenlemeler konusunda ortak kararlar almalıdır. İşverenler ortak kullanılan bu alanlarda ilkyardım malzeme ve ekipmanlarının yeterli ve uygun olduğundan emin olmalıdırlar.

İlkyardımcı Personellerin Yıllık İzin veya Diğer Sebeplerle Bulunmayışları: İşveren ilkyardımcı personelin planlanmış yıllık izin gibi işyerinde bulunmadığı dönemleri kapsayacak şekilde organizasyon yapmalıdır. Hastalık gibi plansız durumlar nedeniyle ilkyardım personelinin olmaması durumlarında alınabilecek tedbirleri belirlemelidir.